Ostatni weekend wakacji w Mrągowie to nie tylko zawody triathlonowe. W 2017 roku to także spotkanie z niezwykłą szefową kuchni, finalistką telewizyjnego show, I edycji Top Chef Polska. Malika poprowadzi dla gości i mieszkańców warsztaty kulinarne. Pyszna zabawa gwarantowana.
Mrągowo na zakończenie cyklu Triathlon Energy 2017
#FIRST50 także w Mrągowie
Malika, urodzona i wychowana w Algierii. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii. Nie boi się wyzwań i zmian. Przed rozpoczęciem kariery w gastronomii była tłumaczką i nauczycielką języka francuskiego. Siedem lat temu, podążając za pasją, skierowała kroki, ręce i serce do profesjonalnej kuchni, w której przeszła kolejne szczeble hierarchii: pomoc kuchenna, kucharz i szef kuchni.
Kocha wyraziste smaki i ogień
Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania, uwielbia wyraziste smaki, które opisała w książce „Przyprawy” (do kupienia m.in. na stronie triathlonenergy.pl w zakładce sklep). W pracy inspiruje się sztuką kulinarną północnej Afryki i Francji z domieszką najlepszych polskich tradycji. Zajmuje się również filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Fascynacjami chętnie dzieli się z gośćmi podczas warsztatów kulinarnych odbywających się w restauracji.
Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska.
- Przygodę i niepowtarzalne smaki skomponowane z pasją i emocjami – można odnaleźć w mojej restauracji i kuchni w Gdyni — mówi Malika, która w tym roku rozpoczęła także przygodę z triathlonem. A to m.in. za sprawą męża Radka, który od roku uprawia ten wymagający sport.
Zauroczona triathlonem
- Przez rok przyglądałam się intensywnym przygotowaniom męża i jego kolegów z klubu do sezonu – twierdzi Malika. - Nie mogę powiedzieć że z zazdrością… Raczej z niedowierzaniem i przekonaniem, że to nie jest sport dla mnie. A jednak coś się zmieniło w lipcu 2016 roku kiedy poszłam kibicować znajomym. Poznałam dziewczynę z piątym dzieckiem na ręku, która ma chwilową przerwę od triathlonu, a trzy lata wcześniej nie potrafiła pływać. I to zaważyło. Po raz pierwszy poczułam, że chcę to robić dla siebie i chcę być częścią tego wariactwa, które rozprzestrzenia się jak pozytywna epidemia, po kolejnych niczego niepodejrzewających leniach kanapowych, którym do niedawna byłam. Możliwość bycia ambasadorem Triathlon Energy przyjęłam z radością i dumą. Każdy z nas jeździł jako dziecko rowerem, biegał za piłką, większość z nas pływa. Niekoniecznie trzeba ukończyć Ironmana, by poczuć radość tego, co robiliśmy jako dzieci. Dlatego będę zachęcać swoimi startami początkującej triathlonistki, każdego, kto zapragnie poczuć w sobie moc.
Przygotujcie się na pyszne spotkanie
Czy już poczuliście apetyt na spotkanie z Maliką? Jeśli tak, to dobrze. Charyzmatyczna szefowa kuchni 26 sierpnia 2017 roku w Mrągowie przeprowadzi warsztaty kulinarne. Będzie można nie tylko podglądać jak pracuje, ale także wcielić się w rolę pomocy kuchennej, jej asystentkę lub asystenta. Jak to zrobić? W najbliższym czasie będziemy informować o tym. Przeprowadzimy konkurs, w którym nagrodą będzie wspólnie gotowanie z Maliką. A wszystko na oczach zgromadzonej publiczności, która będzie mogła skosztować przygotowanych przez ekipę smakołyków. Wystarczy mieć przy sobie parę złotych, wrzucić do puszki i poczęstować się daniem. Zebrane pieniądze zostaną przekazane na cel charytatywny. Jaki? To także zostanie ustalone w najbliższym czasie.
Co jeszcze wydarzy się 26 sierpnia 2017 w Mrągowie? Jedno jest pewne – będzie atrakcyjnie dla zawodników i mieszkańców Mrągowa.